0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Smalkjempe, Timian og hvitløk – hva gjør disse urtene for hesten?

Det er ofte stort fokus på vitaminer/mineraler og grovfôr til hest, som det helt grunnleggende, og som også er superviktig. Det er imidlertid en del andre ingredienser/råvarer som også har veldig stor effekt på hestene. Effekter som kan være avgjørende for deres trivsel og velvære.

Å dykke ned i sammensetningen av hestefôr synes vi alltid er spennende!

Det er ofte stort fokus på vitaminer/mineraler og grovfôr til hest, som det helt grunnleggende, og som også er superviktig. Det er imidlertid en del andre ingredienser/råvarer som også har veldig stor effekt på hestene. Effekter som kan være avgjørende for deres trivsel og velvære.

I dag fordyper vi oss i ingrediensene Hvitløk, Smalkjempe og Timian.

Vi har tidligere brukt et helt innlegg på å fortelle om hvitløk, men du får allikevel et resyme av det nederst i denne teksten.

 


 

Smalkjempe

La oss starte med denne, kanskje ikke så kjente, selv om den er veldig utbredt og vanlig urt; Smalkjempe

Den vokser på de aller fleste solrike steder i Norden og finnes overalt i plener, hager og grøftekanter. Det er en flerårig staude.

Bladene er formet som en lanse, langstrakte i utseende og med en spiss ende. Blomstene er i enden av en lang stilk i fra mai til september, når frøene spres med vinden eller tas av forbipasserende mennesker/dyr.

Bladene inneholder ulike typer sakkarider og slimete stoffer (opptil 11%). Samtidig inneholder planten massevis av bitterstoffer, tanniner, saponiner, vitamin C og mineraler.

Den er kjent innen folkemedisinen å virke slimløsende, vanndrivende og kan lindre irritert hud. Derfor er det en urt som er god til å støtte gode funksjonelle luftveier, både fordi den støtter utstøting av slim fra luftveiene og virker beroligende på området.

Den er elsket av hestene, både frisk og tørket.

 


 

Timian

Timian er en godt kjent krydderurt i til mange forskjellige retter. Det er en 20-50 cm høy busk med litt treaktige stengler og rosa eller hvite blomster.

Ut over å smake godt og ha en fantastisk duft, så har spesielt hagetimian et kjempestort innhold av forskjellige virksomme stoffer som er gunstig for hesten på mange forskjellige områder.

Det er imidlertid bladene og ikke de treete delene av planten som skal benyttes.

Hagetimian inneholder forskjellige eteriske oljer (carvacrol, cymol, borneol), garvestoffer, flavonoider og glykosider.

Det er spesielt det naturlige innholdet av de eteriske oljene som har en avslappende effekt på bronkiene i hestens lunger. Men de er også særdeles gode til å skape ro i tarmsystemet, hvor spesielt oppblåsthet virker synes å bli bedre ved å tilføre timian i fôret.

Men flavonoidinnholdet gjør også urten riktig god til å understøtte immunforsvaret generelt.

Derfor er det en urt som er absolutt fordelaktig for hesten.

Samtidig er det en urt som hesten elsker, likegyldig om du servere den tørket eller i frisk tilstand.

 


 

Hvitløk

Hvitløk er nok en av ingrediensene til hester som det er mest diskusjoner rundt, og har vært det gjennom mange år.

Hvitløk hører til under løkplantene, der du også finner alminnelige løk, rødløk, purre og sjalottløk for å nevne noen.

Det spesielle med hvitløken er at den har et høyt innhold av svovelholdig alliin, og når denne kommer i kontakt med luft, for eksempel når den knuses eller kuttes, omdannes den til allicin. Og det er dette stoffet, sammen med garlicin som antas å ha de mange positive effektene.

Egenskapene som hvitløk er mest kjent for å ha for hesten er:

  • Styrker lungefunksjonen
  • Styrker immunforsvaret
  • Beskytter fordøyelseskanalen
  • Stimulerer renhold av, og styrker blodsirkulasjonen
  • Kan virke insektavvisende
  • Og mye mer!

 

Når vi diskuterer hvitløk for hester, er det basert på en rekke studier som har sett på potensielle bivirkninger. Siden hvitløk tilhører løkfamilien, inneholder den et giftstoff kalt N-propyldisulfid. For store mengder av dette påvirker hvordan cellen beskytter hemoglobinet i de røde blodlegemene og at det dermed kan oppstå anemi, dvs. blodmangel.

Men konklusjonen er at fôring med 15 mg pr kg kroppsvekt (tilsvarer 7,5 g til en 500 kg hest) på lang sikt ikke under normale omstendigheter, skulle ha noen uønskede virkninger på hester.

Det er imidlertid viktig at du ikke bare tenker at individuelle ingredienser kan utgjøre forskjellen for hesten din. Det er viktig å fôre hesten på en balansert måte, slik at ulike ingredienser støtter hverandre riktig og på en balansert måte. Derfor har vi satt sammen produktene med et bredt utvalg av ingredienser, som er nøye utvalgt og avstemt i forhold til produktets effekt på hesten din.

 

Er du i tvil om hvordan du best mulig understøtter hesten din, så kontakt oss gjerne for en nærmere snakk om fôringen. Ta bare kontakt med din lokale konsulent eller fyll ut fôrplanskjemaet  på hjemmesiden. Så kontakter vi deg i løpet av en ukes tid

 

 

https://naturekspeditionen.dk/wp-content/uploads/2021/09/Postkort_uden-beskaeringsmaerker-1.pdf

https://medicineplants.wordpress.com/planter/planter-v/vejbred-lancetbladet-plantago-lanceolata-og-glatbladet-plantago-major/

Hestens Husapotek (1. udgave, 1. oplag 1999), Dr med. Vet. Jürgen Bartz,

https://thehorse.com/110261/should-i-feed-my-horse-garlic-to-repel-insects/

Dr. Eberhard Moll

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss