0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Sånn virker hestens immunforsvar!

For å oppnå en velfungerende og velpresterende hest med maksimal ytelse på alle måter og uten påtvungne pauser i treningen, er det viktig at hestens immunforsvar fungerer optimalt.

Hestekroppen er utstyrt med ulike beskyttelsessystemer slik at ytre utfordringer som infeksjoner, virus og uønskede bakterier kan holdes i sjakk. Av disse systemene kan følgende nevnes; pelsen, huden og slimhinnene, tårene, magesyren, lymfen og ikke minst blodet. For alle disse systemene er det en konstant kamp for å holde utfordringene i sjakk.

 


Huden og pelsen

utgjør den ytterste barrieren. Denne er tett og vanntett, og kan derfor holde fremmedelementer unna, med mindre hesten har sår eller rifter der bakterier kan komme inn.

Slimhinnene

Inneholder antistoffer i slimet, og finnes i både mage, tarm, luftveier og alle andre steder som har direkte kontakt med sekretene. Luftveiene har også flimmerhår i slimhinnene, noe som gjør at blant annet fremmedelementer kan transporteres opp i svelget og hostes ut.

Magesyre

Virker ved å drepe mikroorganismer som kommer inn gjennom fôret og gresset som hesten spiser.

Kroppsvæsker som tårer og spytt inneholder antibakterielle enzymer som kan redusere risikoen for infeksjon.


 

Nå til hestens blodceller

De består av både hvite og røde blodlegemer. De rødes oppgave er å transportere oksygen rundt i blodårene, mens det er de hvite som utgjør immunsystemet til blodcellene. Jobben deres er å spise invaderende fremmedlegemer, mens det er andre proteiner i hestekroppen som hjelper til med å identifisere hva som må spises.

Hestens immunforsvar er altså en kompleks størrelse, mye mer kompleks enn vi har utdypet her.

Av og til fungerer ikke immunsystemet som det skal.[1]

Det kan både være overaktivt ufarlige stoffer eller hestens egne celler, samtidig kan det oppleves at immunforsvaret blir svakt eller mindre motstandsdyktig mot ytre stoffer. Dette skjer spesielt hvis hesten er stresset av ulike årsaker eller fôringen ikke er tilfredsstillende.

Du kan hjelpe hestens immunforsvar med en variert og avbalansert fôring. Følgende kan hjelpe kroppens immunsystem:

 

Sekundære plantestoffer

Sekundære plantestoffer er plantenes farve-, lukt- og smaksstoffer, og de har en mange effekter på stoffskifte og immunforsvar. De sies å beskytte og øke immunforsvarets effekt og faktisk ha en gunstig effekt på blodsukkernivået.

Men spesielt må vi fremheve den antioksidanteffekten av tallrike sekundære plantestoffer.

Et eksempel på dette er betakaroten. Det rødlige pigmentfargestoffet tilhører den store gruppen karotenoider. Disse plantepigmentene nøytraliserer frie radikaler og beskytter dermed kroppens celler mot skade.

Druer og andre typer frukt og grønnsaker inneholder høye konsentrasjoner av polyfenoler, som også er kjent for sine antioksidanter og beskyttende egenskaper, som er viktige for immunsystemets funksjon.

 

Urter

Mange urter er kjent for å lindre luftveisutfordringer som ofte oppstår på grunn av et overaktivt immunforsvar. Planter som timian, peppermynte, fennikel, anis, bukkehornkløver og hestehov bidrar til å holde luftveiene fuktige og rene. Det er ikke bare de essensielle oljene til disse plantene har positive effekter, men også plantens sekundære metabolitter.

Dessverre har moderne gressmarker et lavt biologisk mangfold av urter, så tilleggsfôring gir god mening.

 

Styrk tarmmikrobiomet

En velfungerende tarm er grunnleggende for hestens helse og velvære, fordi immunforsvaret bokstavelig talt er basert i tarmen. Det sies at opptil 70 % av immunforsvaret er knyttet til dette. Både via den store slimhinnen på tarmens overflate, men også på grunn av det spesielle samarbeidet mellom mikrobiomet og immunsystemet. Og hvor fascinerende det er at kroppens immunforsvar ikke reagerer negativt på tarmmikrobiomet, som består av flere 1000 forskjellige mikroorganismer, med en totalvekt på flere kg.

Råfibrene i høy og krybbefôr i form av cellulose, hemicellulose og lignin (som bare er delvis fordøyelig) fordøyes i tykktarmen ved hjelp av mikroorganismer. Forstyrrelser i den sensitive tarmfloraen kan raskt føre til fordøyelsesproblemer som vann i avføringen, noe som kan føre til underforsyning av vitaminer fra B-komplekset eller direkte dehydrering.

Under ideelle omstendigheter er hestens sunne tarmflora i stand til å produsere tilstrekkelige mengder av vitamin B-komplekset selv. Tilskuddsfôring er derfor bare nødvendig ved fordøyelsesproblemer eller en permanent ubalansert rasjon. For å holde tarmmikrobiomet og dermed immunsystemet i orden, er tilstrekkelige fiberrasjoner av høy kvalitet spesielt nyttige, samt regelmessig fôring av mash og urter som vil støtte fordøyelsen og tarmbeboerne.

Dette styrker absolutt kroppens eget forsvar.

 

Essensielle aminosyrer & omega-3 fettsyrer

De essensielle aminosyrene omfatter for eksempel lysin, Methionin, arginin, isoleucin, threonin og tryptofan. Lysininnholdet er avgjørende for oppbygningen av nye proteiner, f.eks ved oppbygning av muskelvev.

Naturlige lysinleverandører er bl.a soyabønner eller linfrø. Mangel på lysin kan ses ved problemer med muskeloppbygning. Derutover understøttes immunsystemet av lysin i dannelsen av forsvarsceller, og hestens inntak av proteiner av god kvalitet har stor betydning for immunforsvarets funksjon.

Noen fettsyrer kan ikke produseres av kroppen selv og bør derfor inntas i tilstrekkelige mengder for å sikre et sterkt immunforsvar, spesielt i tider med økt stress, som økt insektbelastning i vår- og sommermånedene, i konkurranseperioder, med dårlig fôr eller i andre stressende perioder.

Omega-3 fettsyrer er også viktige for blant annet kretsløpet, da de forbedrer blodsirkulasjonen. Som en del av celleveggene er de også betydelig involvert i kroppens regenereringsprosesser. Blant de vegetabilske oljene har linfrø den høyeste konsentrasjonen av de verdifulle omega-3-fettsyrene.

 

Vitaminer & mineraler

Sporstoffene som tilhører mineralene spiller en nøkkelrolle for å opprettholde sterk hud- og slimhinnebarriere, noe som gjør at de allerede her gir et viktig bidrag til immunforsvaret.

I tillegg er de involvert i utallige metabolske prosesser i form av koenzymer og antioksidanter. For eksempel gjør sinkmangel hesten mer sårbar og fører til redusert regenerering av tarmcellene.

A- og E-vitaminene fungerer som antioksidanter i cellebeskyttelsen og støtter det direkte forsvaret mot ytre mikroorganismer ved å styrke slimhinnene.

Spesielt om vinteren og tidlig vår, bør man være spesielt oppmerksom på å dekke vitamin- og mineralbehovet, for å forsyne kroppens eget forsvarssystem med alle de nødvendige funksjonelle stoffene. Her kan en kur med MicroVital være ganske smart å tilby hesten.

 

 

Er du i tvil om hvordan du understøtter immunforsvaret til hesten din på best mulig måte? Så kontakt oss gjerne enten direkte eller via fôrplanskjemaet vårt på hjemmesiden. Vi vender tilbake til deg hurtigst mulig.

 

[1] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/infektioner/om-infektioner/immunsystemet/

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Nyttår og stress – hva gjør du?

Hesten er et fluktdyr, og reaksjonen på smell og lysglimt vil ofte være flukt.  Siden nyttårsfyrverkeriet som regel foregår nattestid, kan dette potensielt føre til farlige situasjoner der hester løper ut og skader seg selv eller andre.

Læs indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Søk
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss