0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Fiber – grunnlaget for fôring av hester

Hesten bruker betydelig lengre tid på å spise grovfôr enn korn. Fordøyelseskanalen inneholder dermed fôr over lengre tid. Tennene slites også regelmessig slik at tann- og tyggeproblemer kan unngås. Den lengre tyggetiden for grovfôr gjør at det dermed produseres mer spytt enn når den spiser kraftfôr.

Basert på biologisk utvikling er hesten som steppedyr tilpasset et kontinuerlig inntak av fiberrik, næringsfattig kost. Studier viser at ville hester og hester som lever under naturlige forhold bruker opptil 17 timer om dagen på å lete etter mat. Hestene spiser det energifattige fôret mens de går, og lange pauser i matinntaket ser man ikke.

 

Hvor mye fiber trenger hesten min?

For at hestene skal holde seg friske og opprettholde arbeidsevnen, må levevilkårene tilrettelegges etter de naturlige behovene deres. Det anbefales derfor (GfE 2014) at hesten gis mulighet til å opprettholde sin naturlig spiseatferd ved å ha tilgang til fôropptak i minst 8 timer daglig. Grovfôret er dermed grunnlaget for hestens fôropptak.

 

Per 100 kg kroppsvekt trengs 1,5-2,0 kg høy, ensilage eller høypellets som høcobs. Om sommeren kan en del av hestens fôrbehov dekkes ved å tilbringe flere timer på beitet.

 

 

Betydningen av grovfôr for hesten

Hesten bruker betydelig lengre tid på å spise grovfôr enn korn. Fordøyelseskanalen inneholder dermed fôr over lengre tid. Tennene slites også regelmessig slik at tann- og tyggeproblemer kan unngås.

Den lengre tyggetiden for grovfôr gjør at det dermed produseres mer spytt enn når den spiser korn eller kraftfôr.

Hesten kan produsere 5-10 liter spytt pr 100 kg hest daglig. Spyttet er en god buffer, og nøytraliserer magesyren som hesten produserer jkontinuerlig, og har derfor en viktig funksjon i forhold til å beskytte mageslimhinnen.

 

Støtter god tarmhelse

De fleste hester klarer å dekke energibehovet sitt utelukkende med grovfôr. I tyktarmen omdannes fibrene til flyktige fedtsyrer, som blir til energi. Det strukturholdige fôret stimulerer tarmbevegelsene og stabiliserer en sunn tarmflora.

 

Avbalansert blodsukker

En fiberrik, stivelsesfattig fôrrasjon sikrer moderat blodsukkerstigning, noe som er spesielt viktig for hester med metabolske ubalanser eller problemer med musklene. Fibrene i grovfôret danner også et stort vann- og elektrolyttdepot, noe som er spesielt fordelaktig  for sportshester.

Det er heller ikke uvesentlig at grovfôr gir et stort bidrag til den mentale helsen til hestene våre. Det langsomme fôropptaket gjør at hesten har en lenger aktivitetsperiode, behovet for tygging dekkes og kjedsomhet forhindres.

 

 

Hvilket grovfôr er det riktige?

Høy eller wrap/ensilage er det vanligste fôret. Næringsinnholdet avhenger helt av høstetidspunktet. Til hester brukes vanligvis årets første slått. Andre og tredje slått er myk og bladrik, men ernæringsfysiologisk mindre egnet enn hardere og mer stengelholdig grovfôr. Det avhenger imidlertid av analysen som vi oppfordrer deg til å ha på grovfôret ditt.

 

Hestehøy fra første slått

Tidlig høstet høy fra første slått (mens gresset vokser, frem til blomstring) er spesielt godt egnet for hester med høyt energibehov, for eksempel konkurransehester, føll og avlshopper.

Råfiberandelen bør være minst 20 %.

 

Senere høstet høy (fra midten til slutten av blomstringen) har lavere protein- og energiinnhold, men har et høyere fiberinnhold. Derfor er det godt egnet for overvektige, nøysomme, eller hester med et lavt energibehov. Godt høy kan kjennes igjen på den lysegrønne fargen og den aromatiske duften av tørket høy gress og urter, på den litt grove strukturen og et lavt støvinnhold.

 

Hva er forskjellen på høy og ensilage

I noen situationer må man må være ytterst kritisk i forhold til å vælge en støvfattig fiberfôring. Det gjelder for eksempel når hesten reagerer på støvpartikler.

Da anbefales å bruke ensilage.

 

Ensilage eller ensilage?

All ensilage lages på omtrent samme måten, men vær obs på at det er forskjeller her også. Forskjellene går først og fremst på høstetid, tørrstoff- og proteininnhold. Relativt tidlig høstet gress (før blomstring) presses tett sammen og pakkes lufttett noen timer etter høsting. I løpet av noen dager skapes det et stabilt, surt miljø ved hjelp av anaerobe bakterier, som bevarer materialet. I tillegg til den dominerende melkesyren kan også andre organiske syrer som smørsyre og eddiksyre forekomme. Vi kan vel kort si at ensilage med mindre enn 60, og opp til 75 % tørrstoff er best egnet til husdyr, og lite egnet som hestefôr.

 

Ensilage høstet på omtrent samme utviklingsstadium som til høyproduksjon (fra midten til slutten av blomstringen), gjør at næringsinnholdet i denne ensilagen tilsvarer høy, og tåles vanligvis godt av hester. Denne ensilagen er ikke så sur og har høyere fiberinnhold, noe som igjen gjør at den ikke er like lagringsstabil, noe som du må være oppmerksom på ved bruk. Tørrstoffinnholdet bør være over 75 %.

Husk at ved 80 % TS er det 20 % «veske» – så det må med i regnestykket når du beregner grovfôrmengde til hesten din.

 

ERSTATNING eller i tillegg til HØY

Høykvalitets-høcobs eller -høyfiberprodukter er produsert av gress med stort artsmangfold. Umiddelbart etter høsting tas gresset til kunstig tørking, der det tørkes skånsomt og behandles.

Dermed unngår man sløsing med det mineralrike bladmaterialet, som lett kan skje når materialet tørkes og vendes på marken. Dermed oppnås fiberprodukter av høyeste kvalitet.

Fiberproduktene egner seg også til oppgradering av høy eller ensilage og kan brukes i stedet for kraftfôr til hester som ikke tåler korn.

 

 

Spagat mellom fôrbehov og overvekt

Spesielt med trivelige hester står behovet for tilstrekkelig grovfôr i motsetning til behovet

for å holde hesten slank. Mange fritidshester har «bare» et moderat energibehov og kan ofte få dette fullt dekket gjennom grovfôret, og for mange hester er en “fri tillgang” på høy for mye av det gode. Her må energien fra fibrene begrenses ved for eksempel å gi høy med lavt sukkerinnhold og ev. tilsett litt halm (maks. 0,5 kg per 100 kg kroppsvekt). For å øke spisetiden kan høyet gis i småmasket høynett eller i mange små porsjoner spredt utover dagen. Her kan du med fordel bruke fôringsautomater, da du dermed kan dekke hestens behov for å spise det meste av dagen. Til slutt er det viktig å sørge for en avveining av rasjonen ved tildeling av tilskudd som inneholder livsviktige stoffer.

 

INFO

Høcobs bør oppbløtes i vann for å unngå spiserørsforstoppelse. Dermed sikres tilførsel av ekstra vann – som kan være viktig spesielt for eldre hester.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Søk
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss